DOLOMITY : Casa Alpina S.Apollinare

TERMIN:      8.02-15.02.2019   FERIE 2019

ZAKWATEROWANIE:

Casa Alpina S.Apollinare – to dom wypoczynkowy, wyremontowany w 2011 r., położony 2 km od centrum Falcade  na wysokości 1050 m n.p.m.. Do sklepów 100 m. Panuje tu prawdziwie rodzinna atmosfera, jest to doskonałe miejsce na zabawę  i wypoczynek dla każdego. Na terenie ośrodka znajduje się bar, 2 jadalnie, 2 sale przeznaczone na spotkania integracyjne, gry, zabawy, pomieszczenie przeznaczone na regenerację nart. Dom wypoczynkowy Casa Alpina S.Apollinare dysponuje pokojami z łazienkami oraz TV, niektóre z pokoi dysponują również balkonami.

Zapewniamy bezpłatny dowóz autokarem na stoki, oraz korzystne ceny w barze hotelowym.

 CENA :  1750 zł zawiera następujące świadczenia:

  1. Wyżywienie HB : 6 x śniadania wzmocnione + 6 x obiadokolacje z wodą min. i 1/4l wina,
  2. 6 pełnych dni na stokach ( 6 noclegów w pokojach  2, 3, 4 osobowych wg. otrzymanej listy ),
  3. Ubezpieczenie NW, KL, bagaż – SKI  (AXA TUiR S.A., O/Katowice ),
  4. Licencjonowany pilot – rezydent,
  5. Dowóz na stoki i ze stoków,
  6. Transport autokarem LUX w obie strony  ( klimatyzacja, bar, video, WC ),

Dzieci do 2 lat gratis ( pobyt z dwiema osobami dorosłymi w pokoju )

Dzieci od  2 – 10 lat – koszt pobytu 1250 zł ( pobyt z dwiema osobami dorosłymi w pokoju )

Dzieci os 11 – 12 lat – koszt pobytu 1400 zł ( pobyt z dwiema osobami dorosłymi w pokoju )

Można wykupić za 10 euro siódmą kolację w ostatnim dniu pobytu.

Dodatkowo na miejscu w hotelu płatna 5 euro taksa klimatyczna.

 Skipass  6 pełnych dni na wszystkich stokach Cortiny D`Ampezzo oraz w San Vito:

koszt: ok. dorosły -254 eur, junior – ok. 178 eur

 lub

 Skipass  5  pełnych dni na wszystkich stokach Cortiny D`Ampezzo oraz w  San Vito:

koszt: dorosły -222 eur, junior –155 eur

 Skipass należy wykorzystać w jednym ciągu tzn. podczas 6 lub 5 kolejnych dni.

 UWAGA: to ceny skipassów  już 10% zniżką

TRASY W REJONIE CIVETTA

PROGRAM NARCIARSKI W CIVETTA

 

PROGRAM

Piątek

Wyjazd godz. 12.00 z Gdańska busem (Elbląska 135, siedziba Lotos). Dojazd do Raciborza, przesiadka do autokaru docelowego.

 

Sobota

Przyjazd na miejsce ok. godz 12.30. Spacer po okolicy- czas wolny. Kolacja.

Spotkanie organizacyjne po kolacji. Zasady bezpieczeństwa, ubezpieczenie, rozdanie skipassów.

Niedziela

– śniadanie 7.00 – 8.15

godz. 8.20 Wyjazd do Alleghe. Poznajemy stację narciarską poczynając od Piani di Pezze 1470 m npm. Tuż za pierwszym wyciągiem, z rozpędem oddajemy skok na wielki dmuchany balon o nazwie Big Air Bag Ski Civetta. Raczej nie konsumujemy w tym obszarze – tamtejsze schroniska są zatłoczone. Wyruszamy wyciągiem nr 3 na Col dei Baldi i poznajemy stoki nr od 1-7 czyli, jak wrócić cało i zdrowo do Alleghe, na nartach. Przerwa o 12.00 -13.00 w schronisku Col Fioret, tuż pod szczytem wyciągu, przy trasie 24 niebieskiej (jest tam super Carbonara za 7euro)  Następna połowa dnia – rozrabiamy (rozwijamy narciarskie skrzydła) na trasach od Col dei Baldi do Monte Fertazza 2100 m npm i w dół trasami do Selva di Cadore, Pescul 1410 m npm i Forcella Pecol 1850 m npm. Od uczestników wymagana jest dobra umiejętność jazdy.

godz. 16.40 Powrót do Casa Alpina;

godz. 19.00 Kolacja

 

Poniedziałek

– śniadanie 7.00 – 8.15

godz. 8.20 Wyjazd do Alleghe. Poznajemy stację narciarską. Szybki wyjazd na Col dei Baldi tutaj rozgrzewka narciarska, zjazd do Piani di Peze wybrana trasą np. nr 1. Powrót na Col dei Baldi, zbiórka i przejazd dalej trasą nr 15 w kierunku na Plafavera. Wspólne narciarskie ćwiczenia na Col di Dof trasa nr 33 do Palafavera. W trakcie przejazdów stałe ćwiczenia umiejętności narciarskich pod okiem instruktora. Przerwa o godz. 12.00 -13.00 w schronisku Palafavera. Po przerwie udajemy się do Pecol / Zoldo Alto trasą nr 42, i wracamy wyciągiem nr 32.

godz. 16.40 Powrót do Casa Alpina;

godz. 19.00 Kolacja; po kolacji – Pogodynka, plan na jutro.

 

Wtorek

– śniadanie 7.00 – 8.15

godz. 8.20 Wyjazd do Alleghe. Poznajemy stację narciarską CD. Szybki wyjazd na Col dei Baldi tutaj rozgrzewka narciarska. Dalej kierunek Palafavera Zoldo; cel – ZOLDO ALTO. W trakcie przejazdów stałe ćwiczenia umiejętności narciarskich pod okiem instruktora. Przerwa o godz. 12.30 -13.30. Schronisko Rifugium Pecatorum (Schronisko Grzeszników) u zbiegu tras 36 (Val Granda), 37 (Laghetto), 44 (Crep) (wewnątrz na ścianach schroniska ciekawe intarsje). Po przerwie zjazd do Palma trasą nr 34. Powrót do Alleghe. Od uczestników wycieczki wymagana jest narciarska dyscyplina i umiejętność czytania mapy.

godz. 16.40 Powrót do Casa Alpina;

godz. 19.00 Kolacja; po kolacji – Pogodynka, plan na jutro

 

Środa

– śniadanie 7.00 – 8.15

godz. 8.20 Wyjazd do Alleghe. Poznajemy stację narciarską CD. Szybki wyjazd na Col dei Baldi tutaj rozgrzewka narciarska. Kierunek ZOLDO ALTO poznajemy trasę CRYSTELIN, miejsce zawodów w dniu następnym. W trakcie przejazdów stałe ćwiczenia umiejętności narciarskich pod okiem instruktora. Przerwa o godz. 12.00 -13.00. Schronisko wybrane. Powrót na trasy pod Alleghe.

godz. 16.40 Powrót do Casa Alpina;

godz. 19.00 Kolacja; po kolacji – Pogodynka, plan na jutro.

 

Czwartek

– śniadanie 7.00 – 8.15

godz. 8.20 Wyjazd do Alleghe. Szybki wyjazd na Col dei Baldi rozgrzewka narciarska. Kierunek ZOLDO ALTO trasa CRYSTELIN. Ćwiczymy na trasach nr 38 Foppe (czarna) i  40 Lendina (niebieska). W trakcie przejazdów stałe ćwiczenia umiejętności narciarskich pod okiem instruktora. Przerwa o godz. 12.00 -13.00. Schronisko wybrane. Powrót na trasy pod Alleghe.

godz. 16.40 Powrót do Casa Alpina;

godz. 19.00 Kolacja; po kolacji – Pogodynka, plan na jutro;

Piątek

– śniadanie 7.00 – 8.15

godz. 8.20 Wyjazd do Alleghe. Wycieczka w kierunku Zoldo i Selva di Cadore. W trakcie przejazdów stałe ćwiczenia umiejętności narciarskich pod okiem instruktora. Przerwa o godz. 12.00 – 13.00. Schronisko wybrane. Po przerwie powrót na trasy pod Alleghe.

godz. 16.00 Powrót do Casa Alpina;

godz. 18.00 Pożegnanie i wyjazd do Polski.

Sobota

Godz. ok. 9.00 wjazd na teren Polski. W Raciborzu przesiadka do busa do Gdańska w miejsce odjazdu.

Degustacje regionalnych dań kuchni góralskiej w schroniskach.

W rejonie Civetta jak to zwykle w górach, nadal silne są tradycje kulinarne i tradycja przekazywania tej kultury przez dziadków. Tutejsza kuchnia zachowuje zapisy starych receptur co daje prawdziwy smak włoskich potraw zrobionych w domu! Wszyscy restauratorzy zapewniają, zwyczaje i charakter kuchni śródziemnomorskiej oraz tradycyjnej, żywności regionalnej, takie jak „casonzei” (ravioli nadziewane szpinakiem, dynią lub buraczkami z masłem i serem) (ravioli ripieni di spinaci, zucca o rape rosse con burro e ricotta), zupa z jęczmienia (la minestra d’orzo) i polenta czyli kasza kukurydziana, „Toca da bòia”, smażony ser (formaggio fritto), różnego rodzaju grzyby (fungi), gulasze (spezzatini), duszone mięsa (brasami), kluski ziemniaczane (gniochi) pierogów, odmiana dorsza, baccalà, grillowanych mięs, (carni grigliate), pieczenie (arosto), produkty mleczarskie świeże i sezonowane (prodotti caserai freschi e stagionati) oraz wiele innych smacznych przepisów kulinarnych. Rejon Civetty znany jest również z wielu słodyczy, zarezerwowanych na okres świąteczny: „carfogn”, „fortaie” i wiele ciast z nadzieniem typowym. Val di Zoldo wreszcie powszechnie uważana jest za stolicę i miejsce produkcji jednych z najlepszych lodów domowej roboty, mającym swoje miejsce również w Guinness Book of World Records za lody ulepione z największej ilości lodowych kul (źródło: www.guinnessworldrecords.com). Cukiernicy z Val di Zoldo znani są z jakości i pasji wkładanej do tej sztuki.

Program może ulec zmianie w przypadku niekorzystnych warunków pogodowych

Zainteresowani tą ofertą są proszeni o zgłaszanie się do końca lipca (na maila): andrzej.trzcinski@grupalotos.pl – Kontakt: 58 308 83 97.

Udostępnij